2015. március 6., péntek

Kézműves kontra "ipari" termék


A múltkor beszélgettem egy helyi termelővel, csirkéket tart, levágja őket és pucolva eladja. 900.- forintot/kg kér érte, konyhakészen. Mesélte, hogy valamelyik vevője szóvá tette, hogy a Lidl-ben 700.-ért kapható a csirke, mire ő szabódott. Mondtam neki, hogy egyszer mi is "megkaptuk" már, hogy a Tesco-ban 1000.- a sajt kilója. SAJT????
Egy kis matematika: 10 l tejből lesz kb. 1 kg sajt. A tej ára (nagy mennyiségben) min. 100.-/l (és a gazda már éhen is halt), tehát: 1000 forintért 10 l tej van csak, meg nem pasztőrözték (energia), nem kultúrázták, nem oltották, nem fizettek sajtmester bért, nem sózták, nem érlelték (tároló kapacitás, megfelelő hőmérséklet, páratartalom), nem csomagolták, nem szállították sehová, nem volt haszna a termelőnek, a kereskedőnek.  Miről beszélünk? Sajtról???? Miből lehet az? Mert nem termelői tejből, az tuti! Mi tejből nem tudunk ennyiért sajtot előállítani. Elárulom: ŐK SEM! Minőséget biztos, hogy nem.

Mi nem tudunk versenyezni a multikkal, DE ŐK SEM VELÜNK!!!!!!

Azt hiszem, hogy ez akár a jelmondatunk is lehetne, nem?!:-)

Ez kérem, nem a Tesco tejtermékkínálata

És nem is a hostessek kínálótálcái:-)

4 megjegyzés:

  1. Soha nem szabad belebonyolódni a Lidl-is, Tesco-s vevő alkujába...Oda kell őket küldeni. Egyék azt! Én így viselkedem, de szerencsére, alig akad nálam ehhez hasonló vásárló, aki meglátogat, tisztában van a kézműves termék előállítási költségeivel. Persze ehhez tényleg minőséget kell produkálni. Hajrá, Szarkafészek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A népesség jó része a Tietekre vágyik, de csak a tescóst tudja megfizetni és elérni. Ez nem a Ti hibátok. De nem is az álmodozóké és vágyakozóké. :-(((

      Törlés
    2. A népesség jó része a Tietekre vágyik, de csak a tescóst tudja megfizetni és elérni. Ez nem a Ti hibátok. De nem is az álmodozóké és vágyakozóké. :-(((

      Törlés