2013. június 7., péntek

I said hello, Dolly,......well, hello, Dolly...


...ahogy a nagy Satchmo énekelte.:-)) Lédáról nem ő énekelt, őt nagy költőnk emlegette hol így, hogy úgy.:-)) Szóval tegnap megérkezett a két híresség a portánkra végre. Szépek, csinosak, kedvesek, de mindkettő igen súlyos egyéniség (kb. 3 és fél mázsásak):


Jönnek már...


Naaa, gyere már!:-))

Íme, Dolly

Ő Léda

Fajok találkozása

Pózban:-))

Dolly profilból

Ez ám a fű!:-))
Léda 8, Dolly 12 éves. Régen volt borjuk, így csak 10-14 liter tejet adnak ketten egy nap, de ha megellettek (reményeink szerint januárban), akkor fejenként a 20 litert remélhetünk tőlük. A tejet egyelőre mi magunk fogyasztjuk, illetve barátok, szomszédok. Ma csinálok belőle túrót, meg majd egy vegyes sajtot: marha-kecske, csak kiváncsiságból. Ja, meg a föléből vajat, nincs párja a házi vajnak.
Vettünk már a múlt héten egy használt fejőgépet, csak be kéne valakinek állítani, mert egyelőre nem jó a szívóerő. Addig meg a Marika néni jár át a szomszédból, aki eddig is fejte őket.

Végre a baromfiak megfelelő ólat kaptak. Már csak körbe kell keríteni és kész a baromfiudvar. Talán most még túlzásnak tűnik a két kis jószágomnak. Nagyon szeretnék már tojó tyúkokat, hogy saját tojásunk legyen.

A kis kendermagos a tojó, az erdélyi kopasznyakú a kakaska

 
 



A kecskék szépen megvannak, naponta kétszer legelnek, mi bajuk lehet?:-))

Irány a fa!


Irány a legelő!

A legjobb a fára mászás

Nem lehet elég korán kezdeni

A legelőn




Yoda mester:-))
Hazafelé


Közben a tetőtér kialakítása szünethez ért (várjuk a nyílászárókat), így Jánosunk, az építőmesterünk az istállót kezdte volna (ha hozzáfért volna), hogy hölgyeinknek méltó helye legyen. Igen ám, de ott útban van az ideiglenes fejőállás. Az a kecskék ideiglenes szállására fog kerülni, DE! Ahhoz, hogy az istállóból kijöhessen a fejőállás, ahhoz a kecskéknek ki kell jönni az ideiglenes szállásukról, ahhoz meg készen kéne lenni a karámnak, akolnak, de még nincs. Itten a kör bezárult, sakk, matt. Így aztán építőmesterünket átvezéreltük a tetőtérből a karámhoz, megvettük a faanyagot (ne tudjátok meg mennyibe került!), és ő átminősült egy mozdulttal áccsá, és ácsként építi az akolt. Addig az én Drágám a villanypásztort alakítja ki, hogy a tehenkéink egyhelyben maradását biztosítsuk.





Készül már az akol

 
Készült közben néhány sajt: medvehagymás, köményes, lilahagymás (megint), kapros (isteni), fokhagymás-diós (Susula barátnőnk ötlete, köszönet érte:-)). Mit mondjak? Nem lettek rosszak!:-)) 

5 megjegyzés:

  1. Ez már nem is kisgazdaság, hanem nagy.:-)
    Az a fokhagymás-diós sajt nagyon jól hangzik...

    VálaszTörlés
  2. És azokból a sajtokból szerencsémre jutott Pécsre is :-D! Csak már én is jutnék el egyszer Dadára ;-)! Hmmm... szuper finomak a sajtok! Ügyes vagy Anita! Sok puszi :-)

    VálaszTörlés