2012. szeptember 25., kedd

KÁN


Azaz Kaposvári Állattenyésztési napok (http://www.kaposvarinapok.hu/).
Vasárnap reggel (miután a Zuram lekente Valkiddal a kémény miatt átütött kátrányfoltot a vendégház étkezőjében) felkerekedtünk, hogy részt vegyünk kecsketenyészszemlén, kecsketenyésztési szakmai fórumon, okosodjunk, elérhetőségeket, beszerzési forrásokat gyűjtsünk be.
Háááát, szép terv volt. A tenyészszemle vagy nem volt, vagy nem akkor volt, vagy nem találtuk. A szakmai fórummal ugyanígy jártunk.:-((
Viszont találkoztunk sokat emlegetett Lamine barátunkkal (Kabafarm), aki ott árusította kiváló kecskesajtjait. Volt pár kérdésünk, amikre, mint mindig, most is szívesen válaszolt, így tulajdonképpen megtartotta nekünk a szakmai fórumot.


 Tenyészszemle helyett megnéztük a kiállított néhány kecskét:
Parlagiak


A kis csinos frizurás:-))


Nekem a "búrok" tetszenek a legjobban, tetszik, ahogy lóg a fülük:-))

Hát nem aranyos?:-))
Találkoztunk egy nagyon "okos" úriemberrel, aki antibiotikum kiváltására szolgáló gyógyszereket akart eladni úgy, hogy közben kioktatott minket arról, hogy annyira veszteséges az állattenyésztés, hogy bele se vágjunk. Érdekes, formabontó eladástechnika, nemde?! Az illető valóban szakember volt, agrármérnök (nagy szó, a bátyám is az:-)), és abban is biztos vagyok, hogy tájékozott, de azzal a közgazdász, hihetetlenül profitorientált látásmóddal semmibe sem szabad kezdeni. Maximum el lehet menni egy külföldi gyártó vigécének (?:-))), hogy lebeszélje a leendő vevőit az állattartásról. Meg is kérdeztük tőle az előadása után (bele volt szeretve a saját hangjába), hogy ezen szavak után, mégis kinek akarja eladni a portékáját?!:-)) Persze nem értette a szarkazmust (ami nem áll tőlünk messze:-)), hanem folytatta tovább a szövegét. Igazi kioktató stílusban. Azóta is azon gondolkodom, hogy miért akart minket lenyűgözni az okosságával, önnön fontosságának ecsetelésével, a kapcsolatai sorolásával, mi volt az, amiért minket választott. Ja, és persze hangsúlyozta, hogy ő nem vásárol "drága" kézműves termékeket, ő a multikban keres, olcsó, jó minőségű sajtot, satöbbit. (Nekem ez ellentmondás, de látom, nem mindenkinek.) Sok sikert hozzá neki!
Amúgy azt gondolom, hogy ilyen "nagyon okos", jól képzett, abszolút profitorientált, közgazdász szemléletű, hozzáállású emberek miatt áll így ennek a csodálatos adottságokkal rendelkező országnak a mezőgazdasága! Ők, akik magas tisztségeket töltöttek be régen (valami baromfi terméktanácsnak volt főtitkára), nem tették a dolgukat, nem képviselték a rájuk bízottak érdekeit, vagy szándékosan rosszul tették, hogy után a teret csináljanak az olcsó (és éppen ezért kizárt, hogy jó minőségű), multinacionális vállalatok által behozott "szemétnek" a piacon, tönkretéve sokak megélhetését. És most pedig a majd' ellehetetlenített gazdáknak akarja eladni Dr. Akárki (von Schwitzerland) csodálatos termékeit, mert az uniós szabályozás miatt muszáj ezeket használni. Tudom, hogy jó dolog, hogy ne antibiotikumokkal kezeljük az állatainkat, abszolút egyetértek, mert a termékekben is megjelenik, (nem beszélve az egyre több rezisztens baktériumtörzsről), csak az a csúnya érzésem van, hogy a multikban kapható ismeretlen eredetű (vagy távol-keleti) élelmiszerek nem ilyen szigorú szabályok között termelődtek, így sokkal versenyképesebbek.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú volt ez a rész, de kikívánkozott belőlem.
Ami sokkal szórakoztatóbb volt az az eddig előttem ismeretlen sport, a lovastorna verseny. Itt minden kétely kizárólag bizonyítást nyert, hogy lovasnemzet vagyunk. Ezek a csöpp és nagyobb lányok hihetetlen ügyességgel tornáztak (mit tornáztak: balettoztak) a lovaik hátán. Sajnos vakuzni nem lehetett, nehogy a lovak megijedjenek, így csak pár kép lett megmutatható:
Ő is fontos szereplő


Nekem az ő kűrje tetszett a legjobban, bámulatos volt

Párosan szép.....



Aztán megnézegettük a Zuram kedvenceit, a lovakat....
Na, nem ez a méret a kedvence, de azért aranyosak, nem?!



Ő párducmintás

Ez ám a kocsi!:-))




Aztán visszamentünk Dadára, még egy réteg festés erejéig. Én összeszedtem a diót megint, meg körtét, almát enni. Ja, meg rengeteg körtét cefrének....... Abból lesz ám a valami!:-))
Gyűlik a dió


Ugye milyen gyönyörű?

Egy hét alatt az udvarunkkal csoda történt: el kezdett kizöldülni.... Végre!:-))
Azt  a kis kevés zöldet kell nézni, a földön:-))

Meg itt is


Az egyik virágunk is "észbe kapott":-))


2 megjegyzés:

  1. Hú, ebből a gyönyörű színű aszterből kaphatnék majd egy kis tövet?
    Csak próbálkozom megint a hozzászólással, mert valamiért sosem enged be engem a "Szarkafészekbe" a blogspot.:-(
    Pedig annyiszor akartam már annyi mindent írni...
    Most rohanok, el kell látnom egyre gyarapodó állatállományunkat, de ha ez végre átmegy, akkor mostantól állandó kommentelőd leszek.
    És gratulálok Dadához! Nagyon örülök, hogy sikerült, megérdemeltétek!
    Bettus

    VálaszTörlés
  2. Hurrráááááá! Sikerült!:-)) Legalábbis én most láttam a hozzászólásodat. Mit láttam?! Olvastam!:-))
    Ezt a virágot aszternek híják? Persze, hogy kaphatsz, majd mondd meg, hogy mikor.
    Köszönjük a gratulációt, látogassatok meg minket egyik hétvégén!
    Nagyon szép és változatos az állatállományotok, gratula! Bár már mi is ott tartanánk....

    VálaszTörlés